Crashpalenroute

De Crashpalenroute is een project van de stichting 4 mei Herdenking Dronten.

In de 1e en met name de 2e Wereldoorlog zijn verschillende vliegtuigen in Oostelijk Flevoland gecrashed. Tijdens het droogleggen van de polder zijn vele van deze vliegtuigen gevonden en geborgen. In 2008 ontstond het idee om deze vliegtuigen te registreren en te beschrijven en om de vindplaatsen te markeren met een herdenkingspaal.

In totaal zijn er 19 herdenkingspalen in Oostelijk Flevoland, die gezamenlijk de Crashpalenroute vormen. Dit om een blijvende herinnering aan de Airgunners te realiseren en om een stukje geschiedenis, dat zich bij de drooglegging openbaarde, zichtbaar te maken.

Stichting Aircrew Forever werd opgericht en realiseerde de route. De onthulling van de eerste paal was op 29 april 2011 en werd gedaan door de heren Gerrit Zwanenburg (oud bergingsofficier), Rutger Kuiper (voormalig Rijksdienst IJsselmeerpolders en als zodanig betrokken bij de ruiming van de eerste vliegtuigwrakken) en één van de langst in Dronten komende Airgunners, Ron Powers. Herdenkingspaal #1 was daarmee de eerste van in het totaal 16 palen, die in 2011 door de Stichting 4 mei Herdenking Dronten zijn geplaatst.

Op basis van nieuwe inzichten is de route in 2021 in samenwerking met Gemeente Dronten geactualiseerd. Een aantal palen werd verplaatst, verwijderd of nieuw geplaatst. Nieuwe informatie over het betreffende vliegtuig en bemanning werd toegevoegd. De route bestaat nu uit 19 palen. Klik hier voor een overzicht van alle herdenkingspalen in Oostelijk Flevoland.

Onze werkwijze

Stichting Aircrew Forever heeft de markeringspalen en de bijbehorende informatieborden geplaatst op basis van eigen onderzoek, aangevuld met informatie die door anderen is gevonden. De basis van de informatie zijn de rapporten van de heer Gerrit Zwanenburg, voormalig bergingsofficier bij de Koninklijke Luchtmacht, die bij het droogleggen van de polder onderzoek heeft gedaan bij het bergen van de vliegtuigen.

De Stichting 4 Mei Herdenking Dronten is alleen verantwoordelijk voor de markeringspalen in de gemeenten Dronten en Lelystad.

Voor meer informatie kun je HIER drukken.

(bron: stichting 4 mei Herdenking Dronten)